Cizrnový salát je nejen zdravý, ale také chutný a výživný. Cizrna je bohatá na bílkoviny, vlákninu a minerály, což z ní činí ideální ingredienci pro zdravé a syté saláty. Tento recept je jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí jako příloha nebo hlavní jídlo pro vegetariány i vegany. Navíc díky své výživové hodnotě vás salát zasytí na dlouho.
Výživová hodnota
Výživová hodnota | Na 100 g |
---|---|
Energie | 155 kcal |
Bílkoviny | 7,5 g |
Tuky | 8,0 g |
Sacharidy | 15,2 g |
– z toho cukry | 2,3 g |
Vláknina | 6,1 g |
Ingredience (na 4 porce)
- 1 plechovka cizrny (cca 400 g), scezené a propláchnuté
- 1 střední červená cibule (najemno nakrájená)
- 1/2 okurky (nakrájené na kostičky)
- 10 cherry rajčátek (přepůlených)
- 1/4 šálku černých oliv (nakrájených na kolečka)
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup krok za krokem
- 1. Příprava ingrediencí
Cizrnu sceďte a propláchněte pod studenou vodou. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, okurku na menší kousky a rajčátka přepulte. Olivy nakrájejte na kolečka a petrželku nasekejte nadrobno. - 2. Míchání salátu
V míse smíchejte všechny připravené ingredience – cizrnu, cibuli, okurku, rajčata, olivy a petrželku. Dobře promíchejte, aby se ingredience rovnoměrně rozdělily. - 3. Příprava zálivky
V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, mletý kmín, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. - 4. Dochucení a servírování
Zálivku nalijte na salát a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře obalily. Salát podávejte čerstvý a dobře vychlazený, ideálně po krátkém odpočinku v lednici.
Tip navíc
Pokud máte rádi krémovější verzi, přidejte do salátu lžíci tahini (sezamové pasty) nebo trochu řeckého jogurtu. Pro extra čerstvost můžete přidat i kousky avokáda.
Dobrou chuť!