Vločková polévka je jednoduché, výživné a rychlé jídlo, ideální na lehký oběd nebo večeři. Ovesné vločky jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály jako hořčík nebo železo. V kombinaci se zeleninou tvoří lahodnou a sytou polévku, která podpoří trávení i imunitu.
Výživová hodnota | Na 100 g
Energie | 98 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,2 g |
Tuky | 3,1 g |
Sacharidy | 13,2 g |
– z toho cukry | 1,8 g |
Vláknina | 2,9 g |
Ingredience (na 4 porce)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 menší cibule (najemno nasekaná)
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- 1 mrkev (nastrouhaná)
- 1/2 cukety (nastrouhaná)
- 1 lžíce rajčatového protlaku (volitelně)
- 750 ml zeleninového vývaru
- 6 lžic jemných ovesných vloček
- 1/2 lžičky majoránky
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup krok za krokem
- 1. Základ na cibuli a česneku
V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte česnek a krátce orestujte. - 2. Přidání zeleniny a protlaku
Vmíchejte nastrouhanou mrkev, cuketu a případně rajčatový protlak. Restujte 3–4 minuty, aby se zelenina lehce opekla. - 3. Vývar a vločky
Přilijte vývar, přidejte vločky a dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi 10 minut, dokud vločky nezměknou a polévka nezhoustne. - 4. Finální dochucení a podávání
Dle potřeby dochuťte, ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte teplé.
Tip navíc
Pro jemnější chuť můžete do polévky vmíchat lžíci rostlinné smetany nebo kapku citronové šťávy těsně před podáváním.
Dobrou chuť! 😊