Pomazánka z avokáda je skvělou volbou pro lehkou svačinu nebo jako doplněk k čerstvému chlebu. Díky krémové textuře avokáda je pomazánka nejen výživná, ale i velmi chutná. Avokádo poskytuje zdravé tuky, vitamíny a minerály, které podporují zdraví srdce, kůži a trávení. Tato pomazánka je ideální pro vegetariány, vegany, ale i pro všechny, kteří si chtějí pochutnat na zdravém a rychlém jídle.
Výživová hodnota | Na 100 g
Energie | 145 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,0 g |
Tuky | 12,0 g |
Sacharidy | 8,2 g |
– z toho cukry | 1,0 g |
Vláknina | 6,0 g |
Ingredience (na 2 porce)
- 1 zralé avokádo
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 1/2 lžičky mletého kmínu (volitelné)
- čerstvé bylinky na ozdobu (volitelné)
Postup krok za krokem
- Příprava avokáda:
Avokádo rozpulte, odstraňte pecku a dužinu pomocí lžíce vyjměte. Dejte ji do misky. - Zpracování pomazánky:
Dužinu avokáda vidličkou rozmačkejte do jemné hmoty. Přidejte olivový olej, prolisovaný česnek, citronovou šťávu, sůl a pepř. Pokud chcete, přidejte i mletý kmín. - Dochucení a podávání:
Pomazánku dobře promíchejte a ochutnejte, podle potřeby dochuťte. Podávejte na čerstvém chlebu nebo jako dip na zeleninu.
Tip navíc
Pro pikantní variantu můžete přidat trochu chilli papričky nebo kousky sušených rajčat. Skvělá je i s plátky uzeného lososa nebo na celozrnném chlebu.