Zdravá polévka z hlívy

Zdravá polévka z hlívy Zdravé polévky

Polévka z hlívy ústřičné je chutná, voňavá a výživná volba pro všechny, kdo hledají lehké, ale syté jídlo plné živin. Hlíva ústřičná je známá svými posilujícími účinky na imunitní systém, obsahuje cenné bílkoviny, vitamíny skupiny B a antioxidanty. Tento jednoduchý recept vás zahřeje a potěší i během chladnějších dní.

Výživová hodnotaNa 100 g
Energie42 kcal
Bílkoviny2,1 g
Tuky1,5 g
Sacharidy5,3 g
– z toho cukry1,2 g
Vláknina2,0 g

Ingredience (na 4 porce)

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule (najemno nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • 250 g hlívy ústřičné (nakrájená na nudličky)
  • 1 střední mrkev (nastrouhaná nebo nakrájená na tenká kolečka)
  • 1 menší brambora (na kostičky)
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky majoránky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup krok za krokem

  • Základ na cibulce:
    V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a opékejte ji na mírném plameni asi 4–5 minut, dokud nezesklovatí.
  • Přidání zeleniny a hlívy:
    Přidejte česnek, mrkev, bramboru a nakrájenou hlívu. Restujte dalších 3–4 minuty, aby se suroviny rozvoněly.
  • Kořenění:
    Přidejte majoránku, kmín, sůl a pepř. Promíchejte, aby se chutě propojily.
  • Vaření polévky:
    Zalijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu a pak snižte plamen. Vařte pod pokličkou asi 20 minut, dokud brambory a hlíva nezměknou.
  • Podávání:
    Polévku podle chuti dosolte nebo dopepřete. Podávejte horkou, posypanou čerstvou nasekanou petrželkou. Výborně se hodí k celozrnnému pečivu.

Tip navíc

Pro jemnější chuť můžete na závěr vmíchat lžíci rostlinné smetany nebo pár kapek citronové šťávy pro svěžest.

Dobrou chuť!

Rate article