Zdravá vločková polévka

Zdravá vločková polévka Zdravé polévky

Vločková polévka je jednoduché, výživné a rychlé jídlo, ideální na lehký oběd nebo večeři. Ovesné vločky jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály jako hořčík nebo železo. V kombinaci se zeleninou tvoří lahodnou a sytou polévku, která podpoří trávení i imunitu.

Výživová hodnota | Na 100 g

Energie98 kcal
Bílkoviny3,2 g
Tuky3,1 g
Sacharidy13,2 g
– z toho cukry1,8 g
Vláknina2,9 g

Ingredience (na 4 porce)

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule (najemno nasekaná)
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • 1 mrkev (nastrouhaná)
  • 1/2 cukety (nastrouhaná)
  • 1 lžíce rajčatového protlaku (volitelně)
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 6 lžic jemných ovesných vloček
  • 1/2 lžičky majoránky
  • sůl a pepř dle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup krok za krokem

  • 1. Základ na cibuli a česneku
    V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a nechte zesklovatět. Přidejte česnek a krátce orestujte.
  • 2. Přidání zeleniny a protlaku
    Vmíchejte nastrouhanou mrkev, cuketu a případně rajčatový protlak. Restujte 3–4 minuty, aby se zelenina lehce opekla.
  • 3. Vývar a vločky
    Přilijte vývar, přidejte vločky a dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi 10 minut, dokud vločky nezměknou a polévka nezhoustne.
  • 4. Finální dochucení a podávání
    Dle potřeby dochuťte, ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte teplé.

Tip navíc

Pro jemnější chuť můžete do polévky vmíchat lžíci rostlinné smetany nebo kapku citronové šťávy těsně před podáváním.

Dobrou chuť! 😊

Rate article