Zdravý celerový salát

Zdravý celerový salát Zdravé saláty

Celerový salát je výbornou volbou pro všechny, kdo hledají lehký, osvěžující a výživný pokrm. Celer je bohatý na vlákninu, vitamín K, draslík a antioxidanty, a navíc má nízký obsah kalorií. V kombinaci s jablkem, mrkví a jogurtovým dresinkem získáte chutný salát plný živin, který se hodí jak k obědu, tak k večeři.

Výživová hodnota

Na 100 g
Energie45 kcal
Bílkoviny1,1 g
Tuky1,8 g
Sacharidy6,4 g
– z toho cukry4,2 g
Vláknina2,5 g

Ingredience (na 4 porce)

  • 1 menší bulva celeru (oloupaná a nastrouhaná nahrubo)
  • 1 větší jablko (nastrouhané nahrubo)
  • 1 střední mrkev (nastrouhaná)
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Hrubě nasekané vlašské ořechy na ozdobu (volitelné)

Postup krok za krokem

  1. Příprava surovin:
    Celer, jablko a mrkev nastrouhejte nahrubo a dejte do větší mísy. Pokud je celer příliš šťavnatý, můžete ho lehce vymačkat.
  2. Příprava zálivky:
    V malé misce smíchejte jogurt, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Míchejte, dokud nevznikne hladká zálivka.
  3. Smíchání salátu:
    Jogurtovou směs přidejte k zelenině a dobře promíchejte. Nechte alespoň 10 minut odležet v lednici, aby se chutě propojily.
  4. Podávání:
    Podávejte vychlazené, případně ozdobené nasekanými ořechy. Skvěle doplní lehký oběd nebo poslouží jako příloha k pečenému masu.

Tip navíc

Pro veganskou variantu použijte rostlinný jogurt. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat špetku dijonské hořčice nebo trošku křenu do zálivky.

Dobrou chuť!

Rate article