Celerový salát je výbornou volbou pro všechny, kdo hledají lehký, osvěžující a výživný pokrm. Celer je bohatý na vlákninu, vitamín K, draslík a antioxidanty, a navíc má nízký obsah kalorií. V kombinaci s jablkem, mrkví a jogurtovým dresinkem získáte chutný salát plný živin, který se hodí jak k obědu, tak k večeři.
Výživová hodnota
Na 100 g | |
---|---|
Energie | 45 kcal |
Bílkoviny | 1,1 g |
Tuky | 1,8 g |
Sacharidy | 6,4 g |
– z toho cukry | 4,2 g |
Vláknina | 2,5 g |
Ingredience (na 4 porce)
- 1 menší bulva celeru (oloupaná a nastrouhaná nahrubo)
- 1 větší jablko (nastrouhané nahrubo)
- 1 střední mrkev (nastrouhaná)
- 150 g bílého jogurtu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Hrubě nasekané vlašské ořechy na ozdobu (volitelné)
Postup krok za krokem
- Příprava surovin:
Celer, jablko a mrkev nastrouhejte nahrubo a dejte do větší mísy. Pokud je celer příliš šťavnatý, můžete ho lehce vymačkat. - Příprava zálivky:
V malé misce smíchejte jogurt, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Míchejte, dokud nevznikne hladká zálivka. - Smíchání salátu:
Jogurtovou směs přidejte k zelenině a dobře promíchejte. Nechte alespoň 10 minut odležet v lednici, aby se chutě propojily. - Podávání:
Podávejte vychlazené, případně ozdobené nasekanými ořechy. Skvěle doplní lehký oběd nebo poslouží jako příloha k pečenému masu.
Tip navíc
Pro veganskou variantu použijte rostlinný jogurt. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat špetku dijonské hořčice nebo trošku křenu do zálivky.
Dobrou chuť!