Zdravý cizrnový salát

Zdravý cizrnový salát Zdravé saláty

Cizrnový salát je nejen zdravý, ale také chutný a výživný. Cizrna je bohatá na bílkoviny, vlákninu a minerály, což z ní činí ideální ingredienci pro zdravé a syté saláty. Tento recept je jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí jako příloha nebo hlavní jídlo pro vegetariány i vegany. Navíc díky své výživové hodnotě vás salát zasytí na dlouho.

Výživová hodnota

Výživová hodnotaNa 100 g
Energie155 kcal
Bílkoviny7,5 g
Tuky8,0 g
Sacharidy15,2 g
– z toho cukry2,3 g
Vláknina6,1 g

Ingredience (na 4 porce)

  • 1 plechovka cizrny (cca 400 g), scezené a propláchnuté
  • 1 střední červená cibule (najemno nakrájená)
  • 1/2 okurky (nakrájené na kostičky)
  • 10 cherry rajčátek (přepůlených)
  • 1/4 šálku černých oliv (nakrájených na kolečka)
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup krok za krokem

  • 1. Příprava ingrediencí
    Cizrnu sceďte a propláchněte pod studenou vodou. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, okurku na menší kousky a rajčátka přepulte. Olivy nakrájejte na kolečka a petrželku nasekejte nadrobno.
  • 2. Míchání salátu
    V míse smíchejte všechny připravené ingredience – cizrnu, cibuli, okurku, rajčata, olivy a petrželku. Dobře promíchejte, aby se ingredience rovnoměrně rozdělily.
  • 3. Příprava zálivky
    V malé misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, mletý kmín, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  • 4. Dochucení a servírování
    Zálivku nalijte na salát a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře obalily. Salát podávejte čerstvý a dobře vychlazený, ideálně po krátkém odpočinku v lednici.

Tip navíc

Pokud máte rádi krémovější verzi, přidejte do salátu lžíci tahini (sezamové pasty) nebo trochu řeckého jogurtu. Pro extra čerstvost můžete přidat i kousky avokáda.

Dobrou chuť!

Rate article